Dram zabutelkowany z mocą 46% alkoholu. Trunek stanowi mieszankę destylatów leżakujących w dębowych beczkach po bourbonie oraz po sherry. W palecie aromatyczno-smakowej orzechy, dym, wanilia, kokos i świeża trawa. Nazwa whiskey pochodzi od zatoki, w pobliżu której mieści się gorzelnia. Torfowego single malta można testować bez dodatków lub po dodaniu paru kropli czystej wody, która otworzy wachlarz smakowy i aromatyczny ekspresji.

„H”

Formuła zamknięta w pękatą, niewysoką butelkę. Na transparentnym szkle wytłoczono graficzny symbol marki, który pojawia się również na etykiecie, w niebieskim kolorze. Uwagę przykuwa charakterystyczne „H” wykonane złotą czcionką. Single malt sprzedawany jest w kwadratowym, niebieskim pudełku z wizerunkiem wyspy Islay. Pozycja dla kolekcjonerów, miłośników wypustów z Islay oraz doświadczonych koneserów. Świetny pomysł na prezent!

Nuty dymne, czyli klasyczne smaki Islay

Pozycja destylarni Kilchoman oddaje charakter mocno torfowego słodu, używanego w produkcji. Jak przystało na single malta z whisky z Islay prezentuje dymne aromaty i smaki. Zaraz obok wyczuwalne są akordy wanilii, kokosa, orzechów i czerwonych owoców.

Barwa: jasne złoto.

Aromat: dym z ogniska, skórka pomarańczy, orzechy włoskie, wanilia.

Smak: daktyle, torf, agrest, goździki, kokos z wanilią.

Finisz: tłusty, dość długi, waniliowy.

Sprawdź na: https://kukunawa.pl/i_KILCHOMAN-MACHIR-BAY-46–0-7L,9589