Destylaty niezbędne do produkcji trunku leżakują przez 5 lat w kombinacji czterdziestu świeżych i napełnianych beczkach po bourbonie Bufallo Trace, wykonanych z białego dębu. Dram zabutelkowany z mocą 50% alkoholu, zadebiutował na rynku w 2014 roku. Degustacja whisky może  odbywać się bez dodatków – saute lub w towarzystwie jednej bądź dwóch kropli wody źródlanej, która sprawi, że owocowe i dymne nuty ukryte w ekspresji nabiorą mocy.

Grube dno

Alkohol zamknięty w butelkę o wysokim dnie, z krótką szyjką. Na froncie złoto-niebieska etykieta. Litera „H” w nazwie przybrała celtycką, tradycyjną czcionkę. Emblemat marki – okrągły, zdobiony trzema zawijasami, przywodzi na myśl typowe dla Szkocji wzornictwo. Całość zapakowana jest w ozdobne pudełko. Pozycja dedykowana miłośnikom szkockich single matów oraz entuzjastom wypustów gorzelni. Trunek sprawdzi się w wielu sytuacjach – podczas kolacji, spotkania z przyjaciółmi, samotnego wieczoru.

Torf w parze z owocami

Delikatnie torfowa whisky zaraz obok nut palonego ogniska i dymu, prezentuje akordy owocowe i kwiatowe, a także subtelne miodowe elementy.

Barwa: jasny złoty.

Aromat: czekolada i wanilia, lekki nuty zbożowe, torf i pomarańcza.

Smak: cytrusowy, kwiaty, wanilia i fale dymu.

Finisz: delikatny dym, nuty klonowego syropu, cynamonu i zielonego banana.

Sprawdź na: https://kukunawa.pl/i_KILCHOMAN-100–ISLAY-4ND-ED.-50–0-7L,4240