Dram zadebiutował na rynku w 2005 roku. Islay Storm pochodzi z regionu Islay, lecz nie wiadomo, z której destylarni. Trunek można degustować bez dodatków – na czysto lub w towarzystwie jednej lub dwóch kropli wody źródlanej. Destylat doskonale sprawdzi się jako baza klasycznego koktajlu alkoholowego np. Whisky Sour. Pozycja dla początkujących amatorów oraz miłośników wypustów z wyspy Islay.

Morskie klimaty

Trunek został wydany w dwóch, limitowanych edycjach – w 2005 i 2017 roku. Aktualnie dostępny jest w dwóch wersjach etykiety – starszej, w ciemnej tonacji kolorystycznej i odświeżonej, w jaśniejszych odcieniach. Na etykiecie whisky dostrzec można wzburzone morze, latarnię morską oraz statek walczący z falami. 

Burza w butelce

Islay Storm to szkocki single malt whisky butelkowany z klasyczną mocą alkoholu 40%. Produkt ten świetnie oddaje esencję wyjątkowej i tajemniczej energii, która otacza słynną wyspę Islay. Islay Storm single malt z nieujawnionej destylarni, ma dużo torfowego charakteru, charakterystycznego dla wyspy, z której pochodzi.

Barwa: intensywnie bursztynowa.

Aromat: dużo palonego torfowego dymu, wyczuwalne ślady morskiej bryzy i soli, skóra, pieprz i dąb.

Smak: morski, jodowy, jednocześnie słodki i aptekarski lub medyczny, na końcu wanilia i bourbon.

Finisz: dość długi, bardzo intensywny z wyraźnymi nutami palonego torfu i morskiej bryzy.

Sprawdź na: https://kukunawa.pl/i_ISLAY-STORM-40–0-7L,7239