Dram miał premierę w 2019 roku. Potrójnie destylowana whiskey, pełna przypraw chilli i pikantnego dymu. Trunek zabutelkowany z mocą 43% alkoholu, leżakował wcześniej w beczkach po bourbonie. Wypust nie posiada określenia wieku, jednak nie był to czas krótszy niż 3 lata. Podczas degustacji, dobrze jest dodać do alkoholu jedną lub dwie krople wody, aby otworzyć wachlarz smakowy i spotęgować doznania.

Kłosy zboża

Wypust zamknięty w pękatej, obłej butelce z krótką szyjką i grubym dnem. Na froncie granatowa etykieta, ozdobiona złotymi i białymi napisami. Uwagę przykuwa prosty emblemat marki – kłosy zboża umieszczone w kwadracie i kole. Całość wgląda minimalistycznie i elegancko. Pozycja dla wielbicieli single maltów oraz irlandzkich ekspresji.

Dym i sól

Profil smakowy i aromatyczny Hinch Peated single malt jest bogaty i ekscytujący. Pełno w nim słodkich, owocowych nut, takich jak truskawki i jabłka. Torf odgrywa tutaj ważną rolę i jest mocno odczuwalny przez cały czas, wprowadzając cudowne ziemiste, lekko solone smaki.

Barwa: ciepły złoty.

Aromat: karmelizowany dąb, cynamon i pieczona w miodzie szynka z odrobiną soli, a wszystko to wzmocnione falą torfowego dymu.

Smak: wędzone orzechy i mięso z grilla, truskawki, jabłka, zwęglone zioła i słodycz świeżych owoców, pikanteria chilli.

Finisz: zwęglona papryczka chilli i dym z ogniska.

Sprawdź na: https://kukunawa.pl/i_HINCH-PEATED-43–0-7L,12229