Destylat leżakował w dębowych beczkach, przy czym połowa z nich napełniana była po raz pierwszy, a w pozostałej części wcześniej leżakował bourbon i sherry. Dram zabutelkowano z mocą 40% alkoholu. Trunek świetnie nadaje się do konsumpcji na czysto – bez dodatków. Sprawdzi się również jako baza podczas przygotowywania ulubionych koktajli – klasycznych i nie tylko. Pozycja dla każdego, zarówno dla miłośnika whisky słodowych, jak i początkującego amatora mocnych alkoholi.

Norwescy bogowie

Wypust zamknięty w butelkę o lekko pękatej formie, z przezroczystego szkła. Na froncie etykieta, na której odnaleźć można okrągłą tarczę z symbolami lwa i smoka, splecionymi w odwiecznej walce dobra ze złem. Dominujące kolory to srebro i czerń. Na opakowaniu nie zabrało również daty powstania destylarni w Kirkwall – 1798 oraz dopisku o braku oznaczenia czasu dojrzewania (NAS).

Czy blada słoma przystoi królom?

Kolor: określany jako blada słoma, lecz można ją także sklasyfikować jako jasne złoto.

Nos: rozpoczyna się nutami kwiatowymi i ziemistymi z odrobiną dymu (co jest charakterystyczne dla produktów z Highland Park). Rozwija się w gładkie i „wysuszone” owocowe aromaty.

Smak: przyjemny, ale krótkotrwały, niezbyt bogaty. Delikatne przyprawy i orzechy z dodatkiem zielonych owoców, imbiru i rodzynek. Bardziej Ujednolicony i prostszy w porównaniu do innych whisky z Highland Park.

Finisz: rozgrzewający z przyprawami i nutami kwiatowymi. Zaskakująca długość na destylat bez oznaczenia wiekowego. Pozostawia miłe uczucie w ustach.

Sprawdź na: https://kukunawa.pl/i_HIGHLAND-PARK-HARALD-40–0-7L,4215