Dram leżakował w tradycyjnych dębowych beczkach i w beczkach po sherry, a następnie został zabutelkowany z mocą 40% alkoholu. Trunek smakuje wyśmienicie zarówno degustowany solo – bez dodatków, jak i w towarzystwie jednej czy dwóch kropli wody lub w ulubionym koktajlu alkoholowym. Szkocki single malt przypadnie do gustu miłośnikom owocowych nut oraz znawcom i krytykom wypustów gorzelni Glenturret.

W kolorze sherry

Kolor etykiety stanowi proste nawiązanie do sposobu zastosowanej maturacji przy użyciu beczek po sherry. Wiśniową etykietę wypełniają białe i złote napisy. Całość dopełnia grafika prezentująca trzy beczki w winorośli. Na butelce zawarte zostały wszystkie najważniejsze informacje dotyczące trunku – typ, miejsce produkcji, rok otwarcia gorzelni, moc alkoholu oraz objętość butelki.

Owoce na pierwszym miejscu

Beczki po sherry sprawiły, że trunek nabrał mocy owocowych smaków, prezentowanych w formie wiśniowych, śliwkowych i pomarańczowych nut. Całość podparta jest miodową słodyczą.

Barwa: głęboka, rdzawa, złote refleksy.

Aromat: słodycz nut owocowych, śliwki w miodzie, lekka wanilia, bardzo delikatny dym.

Smak: intensywny, mocno owocowy, miodowe herbatniki i skórka pomarańczy.

Finisz: dość długi, wyrazisty, z nutą truskawek.

Sprawdź na: https://kukunawa.pl/i_GLENTURRET-SHERRY-40–0-7L,5904