Jest to szósty trunek z kolekcji Private Edition, który został poświęcony pierwszemu składnikowi, od którego zaczyna się whisky – jęczmieniowi. Do produkcji dramu wykorzystano dawną odmianę jęczmienia Marris Otter, która została wyhodowana około 1965 roku. W celu podkreślenia rzemieślniczego charakteru whisky, cały proces słodowania odbywa się w klasyczny, ręczny sposób, z wykorzystaniem słodowni z podłogami do słodowania. Rekomendowany sposób degustacji single malta to ten nie obejmujący dodatków, w kieliszku typu glencairn.

Gustowna prezentacja

Wypust zamknięty w klasyczną, smukłą butelkę, z bezbarwnego szkła. Szyjka butelko owinięta jest brązową owijką z białym napisem „Tusail”, skrywającą naturalny korek. Na froncie szkła, uwagę przykuwa beżowa etykieta, ze złotymi akcentami. Na środku butelki nie mogło również zabraknąć charakterystycznego loga marki. Na etykiecie znalazły się wszystkie niezbędne informacje dotyczące zawartości – objętość, zawartość alkoholu, a także wiadomość o zaniechaniu procesu filtracji na zimno i ostatecznie podpis master distillera. Całość dostępna jest w kartonie. Pozycja skierowana do miłośników trunków pochodzących z gorzelni Glenmorangie.

Perfumy, cukierkowa słodycz i przyprawy

Kolor: głęboka barwa żółtego złota, rozjaśniana pomarańczowymi refleksami.

Aromat: przypominający perfumy, pełen słodyczy przypraw korzennych z niuansem cukru trzcinowego, dojrzałych owoców i sorbetu cytrynowego, w których tle majaczy zapach cukierkowej krówki.

Smak: to cukierkowa słodycz, za którą podążają soczyste tony tarty śliwkowo-owocowej, kandyzowanej pomarańczy, wisienek i korzenia arcydzięgla.

Finisz: długi i korzenny, z tłem pełnym słodyczy płynącej z aromatów imbiru, brązowego cukru, tytoniu i ciasteczek.

Sprawdź na: https://kukunawa.pl/i_GLENMORANGIE-TUSAIL-PRIVATE-EDITION-46–0.7L,12627