Whisky kolekcjonerska, która powstała w konsekwencji eksperymentów Billa Lumsdena – dyrektora ds. destylacji w Glenmorangie. Człowiek ten przeprowadził badania w budynkach gorzelni, wyodrębniając endemiczny gatunek drożdży saccharomyces diaemath. Są to dzikie drożdże, które rosną na źdźbłach jęczmienia w pobliżu gorzelni, a po serii testów okazało się, że świetnie nadają się do produkcji trunku. Drożdże te wraz ze zbożem z farmy Cadboll, „żyrafowymi alembikami”, finiszowaniem w beczkach po bourbonie z pierwszego i drugiego napełnienia, poskutkowały stworzeniem Glenmorangie Allta.

Złoto

Etykieta zdobiąca butelkę trunku przybrała złoty kolor. Na etykiecie znaleźć można informację dotyczącą endemicznych, dzikich drożdży, a także nazwę regionu pochodzenia whisky – Highlands. Sama butelka została wykonana z bezbarwnego szkła i ma klasyczną, prostą formę. Jest to pozycja dla wielbicieli marki Glenmorangie oraz miłośników nietypowych trunków, które urzekają bogatą paletą aromatyczno-smakową.

Dzikie drożdże i co z tego wynikło

Kolor: złoty.

Nos: zbalansowany, okrągły, delikatny, kwiatowy, waniliowy i mocno chlebowy bądź herbatnikowy lub ciastkowy, elementy owoców cytrusowych, słodycz rodzynek i ostrość goździków.

Smak: cytrusowy i maślany, wanilia, syrop pomarańczowy, delikatnie drożdżowy i słodowy, zakończony delikatną ostrością chilli, zbilansowanego lekkością fiołków i świeżością liści mięty.

Finisz: długi i ziemisty, wyczuwalna dębina i mięta pieprzowa z gorzką pomarańczą.

Sprawdź na: https://kukunawa.pl/i_GLENMORANGIE-ALLTA-51-2–0-7L,9583