Whisky została wykończona w rzadkich beczkach po Palo Cortado. Dram spędził pierwsze 8 lat w beczkach po bourbonie z amerykańskiego białego dębu, a następnie finiszował w beczkach po Palo Cortado. 12-letni single malt charakteryzuje się gładkością i elegancją. Palo Cortado to odmiana sherry z Andaluzji, która powstała przez czysty przypadek, gdy sherry, która pierwotnie miała stać się Amontillado, nie wytworzyła warstwy drożdży ochronnych.

W zieleni

Ekspresja została zamknięta w smukłą, wysoką, lekko profilowaną butelkę. Uwagę zwraca szczególnie zielona etykieta, która fantastycznie komponuje się ze złotymi elementami. Całość wygląda gustownie i ciekawie. Pozycja dla miłośników whisky słodowej i prawdziwych koneserów. Rekomendowany sposób degustacji, to ten nie obejmujący dodatków. Podczas smakowania trunku, dobrze jest pamiętać o odpowiednim szkle np. kieliszku typu glencairn oraz jednej lub dwóch kroplach wody, dodanej do bursztynowego płynu.

Imbirowe smaki, akcenty mlecznej czekolady i skóra na finiszu

12-letni single malt Glenmorangie Palo Cortado wiele zawdzięcza beczkom, w których dojrzewa i finiszuje. Na palecie słodkie akcenty syropu, mlecznej czekolady i imbiru.

Barwa: soczysty zachód słońca.

Aromat: oleisty i pieprzny ze słodkimi aromatami syropu, mlecznej czekolady, goździków i imbiru.

Smak: bogaty i okrągły z toffi, karmelem, pikantnym grzanym winem, miodem, imbirem, mleczną czekoladą i cynamonem.

Finisz: długi i orzechowy z przyprawami, skórą i nutą anyżu.

Sprawdź na: https://kukunawa.pl/i_GLENMORANGIE-12Y-PALO-CORTADO-43–0-7LGB,15127