Single malt z najstarszej destylarni w Speyside. Dram leżakował w dębowych beczkach, a następnie został zabutelkowany z mocą 40% alkoholu. Zanim jednak do tego doszło 35% destylatu finiszowało w specjalnie dobranych beczkach z wyjątkowo delikatnego drewna dębu francuskiego, znanego pod nazwą Dordogne i wykorzystywanego podczas maturacji koniaku. Ekspresja urzeka akcentami kremowej wanilii, akordami cynamonu oraz orzechów laskowych. Dobrym pomysłem na degustację trunku, jest smakowanie go bez dodatków lub w towarzystwie jednej bądź dwóch kropli wody.

Założyciel gorzelni

Wypust zamknięty jest w butelkę z bezbarwnego szkła o lekko profilowanej, dość długiej szyjce, którą wieńczy bordowa zakrętka. Na froncie uwagę zwraca bordowo-biała etykieta zawierająca informacje dotyczące zawartości szkła. Ciekawym elementem jest wizerunek samego założyciela destylarni – Georga Smitha. Całość dostępna jest w prostokątnym pudełku, w kolorze który pasuje do etykiety. Pozycja skierowana do fanów delikatnych smaków oraz aromatów. Obowiązkowe dopełnienie domowej kolekcji.

Owoce i orzechy, a w tle maślane akcenty i gałka muszkatołowa

15-letni Glenlivet French Oak to klasyczny słód regionu Speyside. Podczas degustacji możemy się spodziewać owocowych akcentów i orzechowych elementów.

Barwa: ciepłe złoto, bursztyn.

Aromat: kremowy i bogaty, maślane nuty, kardamon.

Smak: delikatnie owocowy, orzechy i gałka muszkatołowa.

Finisz: migdały i nuty przypraw.

Sprawdź na: https://kukunawa.pl/i_GLENLIVET-15Y-FRENCH-OAK–40–0-7L-GB,8462