GLENGOYNE 10Y 40% 0,7L
10-letni trunek to zdobywca złotego medalu na konkursie San Francisco World Spirits Competition w 2007 roku. Whisky należy degustować na czysto lub w towarzystwie kropli wody, która sprawi, że wachlarz smaków poszerzy się o olej lniany i migdały. Podczas konsumpcji, warto pamiętać o odpowiednim szkle – kieliszku typu glencairn lub szklance z grubym dnem. Single malta z powodzeniem można serwować w duecie z ostrygami i innymi owocami morza.
Obszerna etykieta
Na froncie butelki uwagę zwraca okrągła, czarna etykieta z emblematem marki – dwoma ptakami oraz datą rozpoczęcia działalności gorzelni (1833). Druga etykieta w białym kolorze, informuje między innymi o wieku produktu. Na szkle umieszczony został również podpis managera destylarni – Robbiego Hughesa. Forma butelki jest zgrabna, z długą szyjką. Całość dostępna jest w papierowej tubie w miedzianym kolorze.
Wyselekcjonowane dębowe beczki
Po podwójnej destylacji w miedzianych alembikach trunek ląduje w wyselekcjonowanych beczkach po sherry wykonanych z dębu amerykańskiego i dębu europejskiego, stanowiących 30% wkładu. Reszta, czyli 70% alkoholu dojrzewa w klasycznych, dębowych beczkach. Płyn dojrzewa w drewnie 10 lat, zanim zostanie zabutelkowany z mocą 40%. Ten czas pozwala na to, żeby trunek nabrał delikatności i finezji smaków. Słodkie jabłko na czele smaków. Trunek produkowany jest w jednej z najbardziej unikalnych destylarni na terenach Szkocji, prezentuje słodkie i owocowe nuty, dębowe akordy i orzechowe elementy.
Barwa: złota.
Aromat: słodki, elementy toffi i popcornu, lekko orzechowy, zielone jabłko.
Smak: zielone jabłka i trawa, miękki dąb i nuta słodkiej lukrecji.
Finisz: słodki i słodowy.
Sprawdź na: https://kukunawa.pl/i_GLENGOYNE-10Y-40–0-7L,4164