Mocno dymna whisky, która została wytworzona z jęczmienia suszonego dymem torfowym. Trunek zabutelkowany z mocą 50% alkoholu. Ekspresja urzeka aromatem palonego ogniska i zwęglonego drewna. Pozycja zadebiutowała w 2014 roku, czyli w momencie, gdy gorzelnia ponownie została otwarta. Destylarnia powstała na wybrzeżu Moray Firth, na skraju pięknej zatoki Sandend. Wyjątkowy wypust należy smakować bez dodatków lub w towarzystwie kropli wody.

Z zachodzącym słońcem w tle

Uwagę przykuwa etykieta, która zdobi butelkę trunku – widok na region Speyside, podczas zachodzącego słońca. Czerwone niebo stanowi odniesienie do ogniska, czyli dymnego charakteru whisky. Nad nazwą widoczny jest emblemat marki – alembik otoczony przez kłosy jęczmienia. Sama butelka ma lekko obłą formę i została wykonana z bezbarwnego szkła. Wypust skierowany do miłośników mocno torfowych, dymnych alkoholi. Obowiązkowa pozycja w domowej kolekcji.

Dym w komplecie z owocami i miodem

Prawdziwie torfowa whisky prosto z destylarni Glenglassaugh zaraz obok dymnych akcentów palonego drewna oferuje nuty owoców i słodyczy. Finisz zabiera podniebienie w długą podróż po krainie dębu i zielonych jabłek.

Barwa: jasne złoto.

Aromat: palone ognisko, wędzonka, przypalone drewno, jabłka i nuty imbirowe.

Smak: wyrazisty, drzewo dębu, miód i przyprawy, gruszka i melon.

Finisz: palony dąb w towarzystwie zielonego jabłka, dość długi i mocny.

Sprawdź na: https://kukunawa.pl/i_GLENGLASSAUGH-TORFA-50–0-7L,5797