Single malt dojrzewał przez 12 lat w beczkach po bourbonie i po sherry, a następnie finiszował w beczkach z francuskiego dębu przez 4 kolejne miesiące. Dram urzeka nutami gruszek, skórki pomarańczy, imbiru, dębu oraz miodu. Whisky najlepiej smakuje degustowana bez dodatków. Doświadczeni smakosze, mogą dodać do trunku kilka kropel wody, która otworzy wachlarz smaków oraz aromatów ukrytych w ekspresji.

Wyraziste barwy

Słowo „Glenfiddich” można przetłumaczyć dosłownie jako „dolina jelenia”. Na froncie butelki uwagę skupia podobizna dorodnego jelenia z pokaźnym porożem – jest to symbol marki. Na etykiecie dominują barwy pomarańczowe oraz złote. Sama butelka jest zgrabna i smukła, wieńczy ją długa szyjka. Całość zamknięta w tubę o wyrazistym kolorze czerwono-pomarańczowym. Pozycja skierowana do entuzjastów owocowych nut oraz miłośników wypustów gorzelni Glenfiddich.

Delikatnie pieprzny, orzechowy i dębowy dram

12-letni Glenfiddich Triple Oak zaskakuje mieszanką nieoczywistych połączeń smakowych i aromatycznych, takich jak korzenne przyprawy, pieprz, mleczna czekolada i wanilia.

Barwa: jasne złoto.

Aromat: wanilia, owoce, lekki pieprz, dąb i orzech.

Smak: mleczna czekolada, ciasto waniliowe, cynamon, gruszka i daktyle.

Finisz: długi, gruszki, śliwki, korzenne przyprawy i dąb.

Sprawdź na: https://kukunawa.pl/i_GLENFIDDICH-12Y-TRIPLE-OAK-40–0-7L,13309