Trunek prosto ze szkockiej destylarni Glenfarclas ze Speyside. Dram zabutelkowany z mocą 43% alkoholu, leżakował w wyselekcjonowanych beczkach po sherry. Whisky oferuje prawdziwą głębię i wyrazisty charakter pod postacią nut maślanego toffi, gałki muszkatołowej i cynamonu. Single malta można degustować bez dodatków, w odpowiednim do tego celu szkle – kieliszku o tulipanowym kształcie lub w szklance o grubym dnie. Ekspresja równie dobrze sprawdzi się podczas przygotowywania koktajlów alkoholowych np. Mint Julep.

Kolor czerwony

Na bezbarwnym szkle odznacza się etykieta w beżowym kolorze, na której uwagę przykuwa rysunek prezentujący budynek gorzelni. Tuż nad ryciną widoczna jest deklaracja wieku trunku oraz wytłoczony w tafli szkła rok założenia destylarni. Pozycja ta jest laureatem wielu branżowych konkursów i wyróżnień między innymi Malt Maniacs Awards z 2013 roku, gdzie dram zdobył brązowy medal. Single malt dedykowany dla smakoszy oraz miłośników owocowej słodyczy i ekspresji dojrzewających w beczkach po sherry.

Maślane toffi, cynamon i pikantny finisz

17-letni single malt z destylarni Glenfarclas szokuje pikantnym finiszem, na który jednak łatwo przygotować się przyjmując wcześniej na podniebienie przyjemne nuty owoców, daktyli i toffi.

Barwa: rdzawe złoto.

Aromat: złożony, nuty maślanego toffi, sherry, daktyle.

Smak: bogaty, gałka muszkatołowa, cynamon i skórka pomarańczowa.

Finisz: długi, lekki, pikantny, lecz słodki.

Sprawdź na: https://kukunawa.pl/i_GLENFARCLAS-17Y-43–0-7L-GB,4134