15-letni single malt zadebiutował w 2005 roku. Dram po maturacji w beczkach z białego dębu po bourbonie, nie jest filtrowany na zimno i nie jest poddawany barwieniu. Ekspresja ukazuje słone nuty z równowagą słodyczy i miękkim dębem. Whisky urzeka delikatnym, eleganckim i czarującym charakterem. Flagową pozycję gorzelni Glencadam należy degustować zgodnie z ogólnie przyjętymi zasadami – na czysto, bez dodatków, w odpowiednim szkle np. kieliszku typu glencairn lub szklance typu tumbler.

Wyrafinowany wygląd

Bursztynowy trunek został zamknięty w wysokiej i smukłej butelce, z przezroczystego szkła. Uwagę przykuwa etykieta w czarnym kolorze, prezentująca rycinę destylarni. Złoto-białe napisy informują o zawartości i podkreślają szykowny charakter całości. Butelka sprzedawana w tubie o wyglądzie pasującym do etykiety. Destylat dedykowany miłośnikom delikatnych i wyważonych smaków oraz laikom, rozpoczynającym przygodę ze światem whisky.

Idealny balans słodyczy, owoców i orzechowych nut

Perfekcyjnie zbalansowany smak jest zasługą wprawy i doświadczenia nabytego przez rzemieślników przez lata praktyki w gorzelni. Stulecie rzemiosła i tradycji sprawiło, że 15-letni trunek osiągnął cudowne owocowe, waniliowe i orzechowe nuty, przybrane elementami słodyczy i kakao.

Barwa: blady złoty.

Aromat: wyraźne owoce sadu i laska wanilii zmieszane z aromatami skórki cytrusów i prażonych orzechów.

Smak: słodko-kremowy z warstwami słodzonych migdałów i panna cotta, a następnie z nutami suszonego jabłka, gałki muszkatołowej i kakao.

Finisz: idealnie zbalansowany kremowy pudding ryżowy i delikatne cynamonowe przyprawy długo utrzymujące się na języku.

Sprawdź na: https://kukunawa.pl/i_GLENCADAM-15Y-46–0-7L,4118