Dram leżakował przez 16 lat w beczkach po bourbonie z amerykańskiego dębu. Następnie został zabutelkowany z mocą 46% alkoholu. Destylat oferuje nuty wanilii, kremu oraz skórki pomarańczy.  Słodki wypust dobrze jest degustować bez dodatków lub z odrobiną wody, która wydobędzie ukryte w trunku nuty trawiastego torfu oraz subtelnego eukaliptusa.

Na tle miasta

Whisky zamknięta w zgrabnej, przezroczystej butelce, ze smukłą szyjką, którą wieńczy czarna zakrętka. Na froncie mała, kwadratowa etykieta, w czarnym kolorze. Pod etykietą złote napisy, zawierające informację o zawartości. Ciekawym elementem opakowania jest biała, linearna rycina, która przedstawia miasteczko Campbeltown. Całość dostępna w eleganckiej, czarnej tubie, ze złotymi elementami.

Dąb, pomarańcze i orzeszki ziemne

16-letni single malt Glen Scotia prezentuje perfekcyjnie wyważony balans waniliowej słodyczy z surowymi akcentami torfu.

Barwa: ciemne złoto.

Aromat: trawiasty torf, świeża brzoskwinia i dąb.

Smak: skórka pomarańczy, ciasteczka, eukaliptus i solone orzeszki ziemne.

Finisz: kremowy, waniliowy, nuty dębu.

Sprawdź na: https://kukunawa.pl/i_GLEN-SCOTIA-16Y-46–1L-GB,12474