Glen Moray jako jedna z nielicznych destylarni samodzielnie słoduje jęczmień, pochodzący z własnych upraw. Trunek ten tworzony jest więc jednie za pomocą wody i słodu jęczmiennego w głównej destylarni marki. Po procesie destylacji przenoszony jest do beczek z amerykańskiego dębu, wykorzystywanych uprzednio do leżakowania bourbona. Na ostatnie 8 miesięcy starzenia, whisky przenoszone jest do dębowych beczek po winie szczepu Chardonnay, produkowanym we Francji, a dokładniej w Burgundii.

Ciekawa butelka

Dram zamknięto w butelce wykonanej z transparentnego szkła, której szyjka ma pękaty spód i zwęża się ku górze. Na przodzie znajdują się ozdobne tłoczenia oraz etykieta o klasycznym kształcie. Uwagę zwraca złoto-czerwony logotyp marki. Pod nazwą whisky umieszczono rysunek beczek wypełnionych bursztynowym trunkiem oraz podpis głównego destylarza firmy – Grahama Coulla. Butelka zamknięta jest w eleganckim, kartonowym pudełku. Uniwersalna pozycja zarówno dla amatorów, jak i doświadczonych degustatorów.

Uwodzący waniliowo-owocowy aromat Chardonnay

Kremowy, intensywnie waniliowy single malt zyskuje nieco pikanterii i wyraźnej słodyczy dzięki aromatom przejętym po leżakowaniu w beczkach po Chardonnay.

Kolor: stare złoto.

Nos: świeży i owocowy, pszenne płatki, grejpfrut, tarta cytrynowa, wanilia, limonka, cynamon, brązowy cukier, gruszka.

Smak: miękki i zachęcający, przyprawy korzenne, siano, trawa, wanilia, palony dąb, skórka z grejpfruta, dojrzała cytryna, zielone jabłko.

Finisz: subtelny, orzech laskowy, cynamon, białe peonie, wanilia, kwiaty polne.

Sprawdź na: https://kukunawa.pl/i_GLEN-MORAY-CHARDONNAY-40–0-7L-GB,7695