Początek historii marki Famouse Grouse to rok 1800, w którym to John Brown otworzył sklep w szkockim mieście Perth. Po jego śmierci rodzinnym biznesem zajęła się córka – Margaret, która uzyskała licencję na sprzedaż alkoholu. Już w 1896 roku wydano pierwszą whisky sygnowaną nazwą „The Grouse”, a w 1905 roku nazwę trunku zmieniono na „The Famous Grouse”. Aktualnie sprzedaż marki liczy się na trzy miliony skrzynek rocznie, a whisky zajmuje pierwszą pozycję na liście najchętniej kupowanych bursztynowych destylatów w Szkocji i szóste w zestawieniu ogólnoświatowym.

Naga butelka

Butelka z transparentnego szkła pozbawiona jest etykiet. Całość wygląda bardzo prestiżowo i elegancko. Forma butelki jest niska i zaokrąglona, z szeroką szyjką. Zamiast etykiety na froncie widoczne jest tłoczenie przedstawiające cietrzewia szkockiego. W górnej części szyjki znajduje się kaptur z nawą whisky. Pozycja idealna dla doświadczonych koneserów, laików oraz miłośników mocnych alkoholi.

Wersja deluxe

Tworzona jest z whisky single malt pochodzących z destylarni Macallan i Highland Park oraz whisky single grain z Glengoyne, Bunnahabhain i Tamdhu. Starzona w beczkach po hiszpańskim sherry napełnianych po raz pierwszy. Debiutowała w 2011 roku i dwa lata później zdobyła srebrny medal w prestiżowym konkursie International Wine&Spirits Competition.

Kolor: bursztynowy.

Nos: słodowy, rodzynki, suszone morele, wiśnia, mleczna czekolada, figi, cukier słodowy, wanilia, orzechy w cukrze, tosty z masłem, budyń waniliowy, brzoskwinia, pieprz biały, jasny dąb.

Smak: intensywny i oleisty, sherry, rodzynki, suszone śliwki, toffi, melon, dżem malinowy, mleczna czekolada, karmel, biszkopt waniliowy, krem karmelowy, marmolada pomarańczowa, cynamon, dąb.

Finisz: trwały i przyjemny, suszone jagody, toffi, karmel, kakao naturalne, nuta dymu.

Sprawdź na: https://kukunawa.pl/i_FAMOUS-NAKED-GROUSE-40–0-7L,3753