Destylat prosto z gorzelni Caol Ila. Dram wyprodukowany w 2011 roku, leżakował przez 7 lat w beczkach po sherry. Ta limitowana seria składa się z 1901 butelek. Whisky oferuje nuty soli morskiej, trawiaste akordy oraz ziołowe akcenty. Trunek „CL12” został zabutelkowany z mocą 57,5% alkoholu. „Caol Ila” w języku gaelickim oznacza „Dźwięk Islay”. Single malta można degustować bez dodatków lub dla wzmocnienia smaków oraz aromatów, dodać do niego odrobinę źródlanej wody.

Układ okresowy pierwiastków

Dram zamknięty w obłej butelce, z niedługą szyjką. Etykieta na froncie przypomina układ okresowy pierwiastków. „CL”, czyli chlor to również skrót od nazwy destylarni. Liczba 12 to numer edycji tej whisky. Na etykiecie nie zabrakło podpisu specjalisty odpowiedzialnego za trunek – Olivera Chiltona. To pozycja dla fanów gorzelni, a także dla tych osób, które chcą zapoznać się z dymnymi wypustami.

Balans świeżych ziół z dymem

Ziemiste smaki morskiej soli są idealnie równoważone przez słodycz owoców z sadu i kwasowość cytrusów. W single malt znajdziemy również kremowe elementy i akcenty tytoniu.

Barwa: gęste złoto.

Aromat: klasycznie torfowy i morski, sól, asfalt, zielone jabłko, rabarbar.

Smak: dymny, kremowy budyń, estragon i inne zioła, sucha trawa, cytrusy.

Finisz: tytoń, wędzonka, świeże zioła i grejpfrut.

Sprawdź na: https://kukunawa.pl/i_ELEMENTS-OF-ISLAY-CI12-57-5–0-5L,9924