Złocisty 8-latek stanowi kupaż single malta Edradour wydestylowanego w 2011 roku i dojrzewającego w beczkach po sherry z whisky Ballechin wydestylowanej w 2012 roku i dojrzewającej w trzech dębowych beczkach po bourbonie nr 317, 320 i 324. Trunek zabutelkowany z mocą 46% alkoholu, urzeka nutami prażonych orzeszków, cynamonu oraz delikatnego dymu. Aby właściwie delektować się bursztynowym płynem wystarczy odpowiednie szkło np. kieliszek degustacyjny i niewielka ilość wody w temperaturze pokojowej, która otworzy wachlarz smaków oraz aromatów.

Dwie beczki

Dram zamknięty w niskiej, pękatej butelce, o średniej długości szyjce, wykonanej z bezbarwnego szkła. Na gładkiej tafli wytłoczono nazwę gorzelni. W centrum butelki znajduje się biała etykieta, otoczona bordową ramką, z napisami w korespondującym kolorze. Grafika przedstawiająca dwie beczki wskazuje, iż trunek dojrzewał w dwóch rodzajach beczek. Całość sprzedawana jest w granatowej, eleganckiej tubie. Must-have dla smakoszy i poszukiwaczy nietypowych edycji.

Owocowy dżem, przyprawy, dąb i lekki dym

8-letni podwójny malt Edradour&Ballechin jawi się jako kremowo-owocowa whisky, pełna soczystych akcentów przypraw i finezyjnego dymu.

Barwa: jasny bursztyn.

Aromat: waniliowy krem, cynamon i korzenne przyprawy, owocowy dżem i skóra.

Smak: czekolada z truskawkami, cynamon, biały pieprz i kremowy dąb.

Finisz: wanilia, imbir, pieprz i jeszcze więcej dębu.

Sprawdź na: https://kukunawa.pl/i_EDRADOUR-8Y-BALLECHIN-CUVEE-46–0-70L-GB,11521