Trunek zadebiutował w 2009 roku. Single malt niefiltrowany na zimno, o naturalnej barwie, dojrzewał w dębowych beczkach po sherry, napełnionych w 1997 roku. Nazwa „Caledonia” nawiązuje do francuskiej piosenki Macleana – szkota, który tęsknił za ojczyzną. Z języka łacińskiego słowo to oznacza „Szkocja”. Dram urzeka nutami rodzynek, karmelu oraz akcentami suszonej żurawiny i owoców. Wyjątkowego 12-latka powinno się pić bez dodatków lub w towarzystwie dwóch kropel wody źródlanej, która jeszcze bardziej wzmacnia doznania podczas degustacji.

Intrygujące kolory

Butelka z bezbarwnego szkła przywodzi na myśl klimaty retro. Niska, pękata butelka o średniej długości szyjce, wyróżnia się błękitną etykietą, wypełnioną czarnymi napisami. Całość zamknięta w blaszanej tubie o wyrazistym chabrowym kolorze. Pozycja przypadnie do gustu miłośnikom szkockiej whisky słodowej o owocowych akcentach. Idealny pomysł na prezent. Trunek fantastycznie reprezentuje region z którego pochodzi –  Highland.

Nuty sherry, krówka, dąb i przyprawy

12-letni single malt Edradour Caledonia zaimponuje Wam wyważonymi akcentami sherry, przypraw  i kremowego toffi.

Barwa: ciemny mahoń.

Aromat: nuty sherry, skórka pomarańczy, karmel i słone orzeszki.

Smak: owoce, kremowe krówki, przyprawy i dąb.

Finisz: z początku słodki, z czasem pełen dębowej goryczki.

Sprawdź na: https://kukunawa.pl/i_EDRADOUR-12Y-CALEDONIA-46–0-70L,4088