Ta wyjątkowa edycja liczy jedynie 77 butelek. Destylat został zabutelkowany z mocą 53,1% alkoholu w 2017 roku, po 9 latach maturacji. Dram leżakował w klasycznej beczce z białego dębu, a na ostanie pół roku trafił do beczki oktawowej o pojemności 50 litrów. Whisky urzeka nutami imbiru, czekolady i uwodzi pikantnym finiszem. Duncan Taylor Bunnahabhain 2008 53,1% najlepiej degustować na czysto, bez dodatków, w specjalistycznym szkle np. kieliszku typu Glencairn.

Minimalizm

Cała kolekcja The Octave ma takie same etykiety. Dram został zamknięty w butelce o klasycznym kształcie, zgrabnej formie i stosunkowo długiej szyjce. Transparentne szkło fantastycznie uwypukla bursztynowy kolor whisky. Na froncie butelki duży, graficzny, czarny symbol kolekcji. Na biało-czarnej etykiecie znalazły się wszystkie niezbędne informacje dotyczące zawartości. Single malt dostępny jest w białym, tradycyjnym pudełku. Pozycja dedykowana kolekcjonerom, miłośnikom szkockich destylarni oraz entuzjastom słodkich nut i czekoladowych akordów.

Co kryje w w sobie single malt w kolorze starego złota?

Mocny single malt, w którym nuty alkoholowe niwelowane są przez słodycz imbiru i nuty czekolady, zapewnia pikantny finisz.

Barwa: stare złoto.

Aromat: miękki i słodki, nuty imbiru.

Smak: wiśnia z gorzką czekoladą, sherry.

Finisz: bardziej pikantny niż owocowy o średniej długości.

Sprawdź na: https://kukunawa.pl/i_DUNCAN-TAYLOR-BUNNAHABHAIN-2008-53-1–07,8294