DEANSTON VIRGIN OAK 46,3% 0,7L
Deanston to jedna z najmłodszych gorzelni w całej Szkocji. Pierwsza butelka destylatu powstała w zakładzie w roku 1966. Deanstone Virgin Oak to klasyczny reprezentant regionu Highlands. Alkohol wykorzystywany w procesie produkcyjnym przechodzi podwójną destylację, mieszany jest z wodą i przenoszony do dębowych beczek, które następnie leżakują w zimnej, kamiennej piwnicy. Dram zabutelkowany z mocą 46,3% alkoholu.
Butelka o finezyjnym kształcie
Trunek zamknięty został w butelce o nietypowym kształcie – delikatnie pękata szyjka przechodzi w formę prostokąta, a na końcu lekko się rozszerza. Na dole szkła wytłoczono nazwę regionu, w którym została wydestylowana whisky. Szyjkę i zakrętkę obleczono czarnym kapturem ze złotymi wstawkami. Na etykiecie umieszczono logotyp marki, który przedstawia budynek mieszczący gorzelnię. Na białej etykiecie wyróżniają się również podpisy twórców whisky oraz duży napis „virgin oak”. Całość zamknięta w kartonowym pudełku, w kształcie prostokąta, w kolorystyce korespondującej z etykietą.
Świeżo prażone dębowe beczki
Jest to whisky bez określonego wieku, która w końcowej fazie leżakowania przenoszona jest do nowych, świeżo prażonych beczek z dębu amerykańskiego. Whisky powstaje bez filtracji na zimno i bez dodatku barwnika czy karmelu, także piękny, złoty kolor uzyskuje poprzez naturalne leżakowanie w beczkach.
Kolor: złocisty.
Nos: cytrusy, słód, jabłka, przyprawy, kandyzowane owoce, wanilia, gałka muszkatołowa, wyrazisty dąb, pieprz.
Smak: lekki i rozkosznie słodki, cytrusy, jabłka, toffi, miód wrzosowy, kandyzowane owoce, budyń waniliowy, siano, płatki owsiane.
Finisz: słodki i trwały, kwiaty polne, miód, prażony dąb.
Sprawdź na: https://kukunawa.pl/i_DEANSTON-VIRGIN-OAK-46-3–0-7L,4083