Trunek zadebiutował w 2013 roku. Nazwa „Valour” odnosi się do walecznej postawy klanu Mackenzie, której symbol – głowa jelenia z porożem, umieszczony jest na każdej butelce whisky. Ekspresja ta destylowana była trzy razy, a następnie dojrzewała w beczkach po bourbonie i w dębowych beczkach po sherry Oloroso. Cały proces dopełnił finisz w beczkach po porto. Single malt urzeka falami marcepanu, nutami ananasów oraz akcentami pomarańczy i czekolady.

Najlepsza forma degustacji

Single malt wyróżniający się wielowymiarowością palety aromatyczno-smakowej zasługuje na dobrze przemyślaną degustację. Najlepszą formą będzie konsumpcja dramu bez dodatków, w odpowiednim szkle np. kieliszku degustacyjnym. Trunek został zamknięty w klasyczną dla marki butelkę, kształtem przypominającą karafkę. Na froncie wzrok przykuwa głowa jelenia z porożem i elegancki design – minimalistyczna etykieta i stonowana kolorystyka. Całość dostępna jest w czarnym, prostokątnym, sztywnym pudełku. To pozycja obowiązkowa dla wielbicieli soczystych i słodkich whisky.

Cytrusy, marcepan i czekolada

Dalmore Valour, butelkowany z mocą 40% alkoholu, zabierze Was w podróż po zakątkach smaków i aromatów. Tutaj dominują ciepłe nuty czekolady, marcepanu i pomarańczy.

Barwa: ciepły bursztyn.

Aromat: karmel, kakao, cytrusy, śliwki i rodzynki.

Smak: karmel, waniliowy deser, marcepan i słodka czekolada.

Finisz: dużo orzechów i przypraw.

Sprawdź na: https://kukunawa.pl/i_DALMORE-VALOUR-40–1-0L,4078