18-letnia Dalmore single malt to wyjątkowy trunek, który powstał w wyniku połączenia talentu kupażu, specjalistycznego sprzętu oraz beczek. Alembiki wykorzystywane w gorzelni są bardzo zróżnicowane, a to co charakteryzuje te służące do drugiej destylacji, to płaszcze wodne, które skutecznie zwiększają refluks oraz kontakt z miedzią. Wszystkie te czynniki przydają dramowi bogactwa charakteru, który dopełniają beczki po bourbonie przez 14 lat dojrzewania. Po tym czasie destylat przelewany jest do beczek po sherry matusalem z Bodegas Gonzalez Byass na okres 3 lat. Finalnie przy łączeniu wszystkich składników, wykorzystywane są duże beczki po hiszpańskim sherry.

Majestatyczny wygląd

Trunek został przelany do butelki w kształcie karafki, która prezentuje się niezwykle elegancko i dystyngowanie. W centralnej części szkło zdobi srebrzyste poroże jelenia oraz minimalistyczna etykieta, która nie odwraca uwagi od pięknego emblematu marki. Dalmore 18Y to interesująca pozycja, która z pewnością zachwyci podniebienia zarówno koneserów, jak i początkujących miłośników szkockich single maltów. Bursztynowy trunek stanie się prawdziwą ozdobą domowej kolekcji.

Wanilia w czekoladzie okraszona melasą

Kolor: złociście bursztynowy, rozświetlany złotymi refleksami.

Aromat: dominuje słodyczą wanilii z ciemną czekoladą, pomarańczą i cynamonem.

Smak: gorzka czekolada podkreślana słodyczą kandyzowanych owoców cytrusowych, w których tle odszukać można bogactwo kawy z gałką muszkatołową, o delikatnym muśnięciu lukrecji.

Finisz: zmienia całość profilu, przenosząc degustującego w cytrusowe rejestry z bogactwem melasy.

Sprawdź na: https://kukunawa.pl/i_DALMORE-18Y-43–0-7L-GB,4069