Trunek urzeka aromatem cytrusów i lekko słodkimi oraz wytrawnymi nutami fig czy cynamonu. Single malt o złocistej barwie został zabutelkowany z mocą 46% alkoholu. Gorzelnia Craigellachie Distillery powstała z inicjatywy dwóch osób – Petera Mackiego i Alexandra Edwarda. Produkcja whisky w zakładzie rozpoczęła się w roku 1894.

Degustowana w odpowiedni sposób

Whisky słodowa powinna być degustowana na czysto lub w towarzystwie kilku kropel źródlanej wody. Bardzo ważne jest odpowiednie szkło, w którym alkohol jest serwowany – pozwala on bowiem wydobyć z trunku wszystkie ukryte niuanse. Craigellachie został zamknięty w butelkę o delikatnie obłym kształcie, na której wyróżnia się etykieta stylizowana na styl retro. Na etykiecie widnieje rycina prezentująca stare budynki gorzelni, wokół której gromadzą się ludzie oraz powozy konne. 13-letni single malt to idealna pozycja dla koneserów i amatorów.

Owoce prosto z drzewa

13-letni Craigellachie to delikatnie owocowy trunek prosto z regionu Speyside w Szkocji. Podczas finiszu możemy spodziewać się finezyjnej nuty dymu.

Barwa: jasny bursztyn.

Aromat: owoce prosto z sadu, miód, przyprawy, słód.

Smak: jabłka i gruszki, melasa, maślany tost, wanilia.

Finisz: dębowy, morela, nutka dymu.

Sprawdź na: https://kukunawa.pl/i_CRAIGELLACHIE-13Y-46–0-7L,7757