Single malt destylowany w 2005 roku, został zabutelkowany w 2017 roku, z mocą 40% alkoholu. Rocznik ten został wykończony w beczkach po winie Porto, dzięki czemu nabrał większej przejrzystości i głębi owocowo-słodkich nut. Gorzelnia Cragganmore została założona w 1869 roku przez Johna Smitha w pobliżu strumienia Craggan Burn i niedaleko kolei Strathspey.

Klasyczna forma

Trunek został zamknięty w eleganckiej butelce, z bezbarwnego szkła, z delikatnie profilowaną szyjką. Na froncie etykieta w kolorze ciemno-zielonym, na którym odznaczają się złote napisy, wykonane finezyjną czcionką. To idealna pozycja dla wielbicieli bursztynowych trunków z kolekcji Distillers Edition. Ekspresja ta prezentuje bardziej wyrazisty charakter regionu Speyside, który docenią zarówno doświadczeni, jak i początkujący koneserzy.

Włoskie orzechy, ciasto owocowe i wędzonka

Cragganmore z Distillers Edition z 2005 roku zachwyca wyrazistymi akcentami skóry, wędzonki i drewna na opał w połączeniu z elementami włoskich orzechów i syropu owocowego.

Barwa: ciepłe złoto.

Aromat: ciemne owoce w syropie, wędzona szynka i orzechy włoskie.

Smak: jeżynowy dżem, drewno opałowe, ciasto, owoce i dąb.

Finisz: fotelowa skóra i dębowe taniny.

Sprawdź na: https://kukunawa.pl/i_CRAGGANMORE-DISTILLERS-EDITION.-2005-2017-40–0-7L,12777