Bursztynowy dram, zabutelkowany z mocą 46% alkoholu oferuje akcenty miodu, brzoskwiń, mleka waniliowego oraz morskiej soli. To prawdziwy unikat – w gorzelni Clynelish wytwarzane są bowiem głównie mieszanki, a trunki słodowe stanowią prawdziwą rzadkość. Szkocki single malt można degustować na wiele sposobów – bez dodatków, na kościach lodu lub w towarzystwie kilku kropel źródlanej wody. Warto zwrócić uwagę na szkło – specjalny kieliszek degustacyjny lub szklankę o grubym dnie typu tumbler.

Smukła butelka

Trunek został zamknięty w klasyczną butelkę o smukłym kształcie, z dość długą szyjką. Bezbarwne szkło zdobi etykieta, na której minimalistyczną czcionką wypisano wszystkie niezbędne informacje o zawartości butelki. Logo marki to zwierz, który wizualnie przypomina małego gryzonia. „Clynelish 14Y” to wyjątkowe i rzadkie wydanie, które powinno znaleźć się na półce, każdego konesera i smakosza bursztynowych trunków.

Owoce, waniliowe ptasie mleczko i solanka morska

14-latek destylowany w gorzelni Clynelish oferuje soczyście owocowe fale w towarzystwie akcentów delikatnej morskiej soli, wanilii i kremowego dębu.

Barwa: złocista.

Aromat: miodowy, soczyste brzoskwinie, ptasie mleczko i lekki akcent soli.

Smak: lekko słony, lekko woskowy, miodowy, owocowy, akcenty dębu.

Finisz: średniej długości, wanilia, dąb, miód, odrobina brzoskwini i pomarańczy, trochę solanki.

Sprawdź na: https://kukunawa.pl/i_CLYNELISH-14Y-46–0-7L,4012