Whiskey Clontarf wyprodukowana przez firmę Clontarf Whiskey Company, zlokalizowaną w hrabstwie Cork, znajdującym się na południowym zachodzie Irlandii. Spółka powstała w 1998 roku, a w 2008 wypuściła pierwszą whiskey mieszaną – Clontarf 1014. Nazwa trunku „Clontarf” nawiązuje do zwycięskiej bitwy pomiędzy Irlandczykami a Wikingami, która odbyła się w Clontarf pod Dublinem. Zdarzenie miało miejsce wiosną 1014 roku. Podczas bitwy śmierć poniosło wielu uczestników, ale zwycięstwo Irlandczyków sprawiło, że Wikingowie już na zawsze zostali wyparci z terenów Zielonej Wyspy.

Trzykrotna destylacja

Trunek w odróżnieniu od szkockich whisky, destylowany jest trzykrotnie, co przydaje mu łagodniejszego charakteru. Ciekawy fakt stanowi to, że dram filtrowany jest przez warstwę węgla drzewnego i starzony w beczkach po bourbonie. Przed zabutelkowaniem whiskey przeszła proces mieszania, polegający na tym, że bursztynowy płyn z wielu beczek mieszany jest w kadzi. Pozycja ta nie posiada określenia wieku, ale wiadomo, że starzona jest przynajmniej przez 4 lata. Dram zabutelkowany z mocą 40% alkoholu.

Nota degustacyjna

Kolor: złoty.

Zapach: lekki, orzeźwiający. Miód, przypalona dębowa beczka, wanilia, Wyraźnie słodowa.

Smak: łagodny i delikatny. Wyraźne nuty toffi oraz karmelu, wytrawne nuty dębiny wkomponowane w waniliowo-słodową bazę.

Finisz: krótki, rozgrzewający. Waniliowo-dębowy.

Sprawdź na: https://kukunawa.pl/i_CLONTARF-BLACK-LABEL-IRISH-BLEND-40–0-7-GB,6198