CHIVAS REGAL MIZUNARA 40% 0,7L
„Chivas Brothers” to jedna z najlepiej sprzedających się whisky w Azji oraz czwarta z najlepiej sprzedających się luksusowych whisky na świecie. „Mizunara” genialnie nadaje się do degustacji saute – bez dodatków. Można ją konsumować w towarzystwie kilku kropel wody źródlanej lub na kościach lodu. Sprawdzi się również jako baza do drinków.
Typowa butelka
Trunek został zamknięty w klasycznej dla marki butelce, która ma lekko zaokrąglony kształt w górnej części oraz delikatnie wypukłą szyjkę imitującą kształt alembików. Sama szyjka obleczona jest długim kapturem, ze złotymi zdobieniami. Na butelce umieszczone są dwie etykiety – jedna w kształcie herbu marki oraz druga prostokątna, zawierająca informacje dotyczące trunku oraz podpis Master Blendera. „Chivas Regal Mizunara” to pozycja doceniona i wyróżniona wieloma prestiżowymi nagrodami.
Pierwsza szkocka whisky z japońskiego dębu
Whisky ta jest wynikiem wzmożonego zainteresowania szkockich producentów japońską whisky, która w XXI wieku podczas degustacji „w ciemno” wygrała z klasycznymi whisky szkockimi. Master Blender firmy Chivas Bro, Collin Scott, stworzył whisky zgodnie z recepturą marki z wyselekcjonowanych 12-letnich destylatów, których część poddana została starzeniu w beczkach z japońskiego dębu. Stąd też nazwa whisky „Mizunara”, którą przejęła po nazwie tego dębu. Butelka debiutowała w Japonii w 2014 roku będąc pierwszym szkockim blendem starzonym w beczkach z japońskiego dębu. Butelkowana bez oznaczenia wieku.
Kolor: Ciemno-złoty.
Nos: bogaty i owocowy, dojrzała gruszka, pomarańcza, morela, kokos, miód, wanilia, orzechy, kwiat jabłoni, świeże zioła.
Smak: głęboki i gładki, miód, orzechy laskowe, wiórki kokosowe, morela, banan, przyprawy do pieczenia, kandyzowany imbir, pieprz, lukrecja, cynamon.
Finisz: długi i pikantny, karmel, toffi, cynamon, pieprz, anyż, pikantny dąb.
Sprawdź na: https://kukunawa.pl/i_CHIVAS-REGAL-MIZUNARA-40–0-7L,8524