Historia marki Chivas nierozerwalnie związana jest z braćmi – Jamesem i Johnem Chivasami, którzy w 1828 roku opuścili rodziną farmę i wyruszyli do Aberdeen w poszukiwaniu pracy. James zatrudnił się w sklepie Wiliama Edwardsa, w którym sprzedawano między innymi alkohol, a John w miejscowej tkalni. W 1838 roku James został partnerem Edwardsa i rozpoczął pierwsze eksperymenty z whisky. Po śmierci Williama, John dołączył do brata i w 1857 roku firma zmieniła nazwę na „Chivas Brothers”. Ostatni z członków rodziny Chivas – Aleksander zmarł w 1893 roku, a wówczas spółkę przejęła jego prawa ręka – Aleksander Smith i Charles Steward Howard.

Bordowo-srebrna kolorystyka

Trunek został zamknięty w butelce o pękatym kształcie i niedługiej szyjce przypominającej szyję alembików. Na środkowej części butelki wyróżnia się etykieta, a na niej srebrny herb marki wraz ze zdobieniami. Butelka zamknięta jest w prostokątnym pudełku, które stylem oraz kolorem nawiązuje do etykiety. Jest to pozycja idealna dla wielbicieli złocistych trunków, w bardzo przystępnej cenie.

Whisky i ponad 200-letniej recepturze

Receptura 12-letniej wersji Chivas Regal liczy sobie już ponad 200 lat. Po raz pierwszy wydana została w 1909 roku, 16 lat po śmierci Aleksandra, jako 25-letnia blended whisky. Jej formułę opracował Charles Howard. W czasie I wojny światowej zaprzestano jej produkcji, a po wojnie powróciła w wersji 12-letniej jako „klasa Premium” i do dziś zajmuje główne miejsce w portfolio marki. Budowana jest z 40 rodzajów starannie wyselekcjonowanych whisky słodowych i zbożowych, starzonych w beczkach po sherry i po bourbonie przez minimum 12 lat. Głównym składnikiem jest whisky single malt z Strathilsa, a jako resztę kupażu wymienia się destylaty z Tormore, Braeval, Allt-a Bhainne i Longmorn. Whisky single grain pochodzi z destylarni należącej do firmy Pernod Ricard Strathclyde Distillery.

Kolor: intensywnie bursztynowy.

Nos: łagodny, dzikie zioła, białe kwiaty, wrzos, krem waniliowy, miód, toffi, brzoskwinia, morela, żółta śliwka, maślany croissant, owoce sadu, konfitura cytrynowa.

Smak: kremowy, miód, mleczne krówki, dojrzała gruszka, słodkie płatki zbożowe, wanilia, pieczone jabłka, ziele angielskie, karmel, orzechy laskowe, toffi.

Finisz: bogaty i trwały, miód, wanilia, karmel, przyprawy korzenne, dąb.

Sprawdź na: https://kukunawa.pl/i_CHIVAS-REGAL-12Y-40–0-7L,3627