Torfowa whisky została wyprodukowana w nieujawnionej gorzelni ze szkockiej wyspy Islay. Trunek leżakował przez 10 lat w mieszance beczek po bourbonie i specjalnych beczkach typu „quarter” z hiszpańskiego dębu po sherry. Whisky nie została poddana filtracji na zimno oraz nie dodano do niej dodatkowych barwników. Nazwa „Aerolite Lyndsay” to anafram słów „ten year old Islay”.

Z wodą

Podczas degustacji trunku, można do niego dolać kilka kropel źródlanej wody, która rozwinie paletę aromatyczno-smakową whisky. Warto również zwrócić uwagę na odpowiednie szkło – sprawdzi się kieliszek o tulipanowej formie. „Aerolite Lyndsay” zostało zamknięte w wysoką i smukłą butelkę, z matową czarną etykietą umieszczoną na froncie, której kolor kontrastuje z złoto-czerwonymi napisami. W tle widoczny jest rysunek przedstawiający tajemniczą destylarnię na Islay, w której powstaje destylat. Całość dostępna jest w czarnej tubie. To pozycja wielokrotnie nagradzana na branżowych konkursach, a ilość zdobytych przez nią medali, trudno zliczyć.

Dym z ogniska, espresso i czekolada miętowa

Aerolite Lyndsay marki The Character of Islay prezentuje klasyczną, dymną odsłonę wyspy Islay z dodatkowymi niuansami w postaci miodu, mięty i karmelu.

Barwa: jasne złoto.

Aromat: dużo morskiego torfu, z nutami jodu przeplatanymi słodyczą miodu, papryką i karmelem.

Smak: dymny z miętową ciemną czekoladą, espresso i miód.

Finisz: cukierki miętowe, lukrecja, dym z ogniska i toffi ze szczyptą soli.

Sprawdź na: https://kukunawa.pl/i_CHARACTER-OF-ISLAY-AEROLITE-LYNDSAY-10Y-46–0-7L,13807