Formuła trunku obejmuje 70% żyta, 25% kukurydzy i 5% złocistego jęczmienia. Destylat dojrzewał w dębowych beczkach, a następnie został zabutelkowany z mocą 43% alkoholu. Whiskey urzeka nutami przypraw, kakao, białego pieprzu, orzechów oraz kremowej wanilii. Bourbon doskonale smakuje degustowany solo – bez dodatków, lub w towarzystwie kilku kości lodu. Można go również wykorzystać jako bazę do pysznych koktajlów np. Whisky Sour lub Old Fashioned.

Charakterystyczna butelka

Amerykański bourbon został zamknięty w butelce o obłym, pękatym kształcie, wykonanej z transparentnego szkła. Średniej długości szyjka zakończona jest czarną nakrętką. Na froncie wyróżnia się beżowa etykieta, z czarnymi napisami. Na mniejszej etykiecie – w kolorze czerwonym, znajduje się oznakowanie butelki. Pozycja ta oczaruje niejednego smakosza i konesera z bardziej wymagającym podniebieniem.

Dąb, pikanteria i prażone orzechy

Cedar Ridge Rye poza klasyczną dla żyta pikanterią oferuje przyjemne akcenty czekolady, orzechów, jabłka i kakao.

Barwa: jasne złoto.

Aromat: karmel, tostowy chleb, anyż, dąb i ciemna czekolada.

Smak: cynamon, korzenne przyprawy, jabłko, prażone orzechy.

Finisz: wanilia, imbir, pieprz i kakao.

Sprawdź na: https://kukunawa.pl/i_CEDAR-RIDGE-RYE-43–0-7L,11225