Catto’s 25YO została wydana z okazji 150-lecia marki, które obchodzono w 2011 roku. Oryginalna edycja liczyła wyłącznie 2400 butelek. Od pierwszego wydania, edycja jest powtarzana co roku, w ograniczonych ilościach. Szkockie blendy powstają z połączenia whisky słodowych o delikatnym smaku oraz whisky zbożowych o wyrazistym aromacie. 25-letnie wydanie doskonale nadaje się do degustacji na czysto – bez zbędnych dodatków.

W karafce

Trunek został zamknięty w przepięknej, eleganckiej butelce, o kształcie karafki. Prostokątny, nieregularny kształt genialnie współgra ze złoto-zielonymi zdobieniami na szyjce. Na froncie butelki znajduje się wyszlifowana w szkle nazwa marki i liczba „25” nawiązująca do ilości lat, które whisky spędziła na dojrzewaniu w beczkach. To pozycja dla miłośników, znawców i doświadczonych degustatorów, którzy docenią złożoność i wyjątkowość tego trunku.

Doskonałe wyważenie i krągłość smaku

Do stworzenia tej whisky dobierane są jedynie najlepsze, starannie wyselekcjonowane whisky leżakujące w amerykańskich beczkach po bourbonie i sherry przez 25 lat. Master Blend firmy Catto skrupulatnie je łączy, działając według wysokich standardów ustanowionych przez Jamesa Catto w 1861 roku. Dzięki temu trunek jest idealnie wyważony, a jego smak krągły i niezwykle przyjemny.

Kolor: głęboko bursztynowy.

Nos: słodki i złożony, wanilia, skóra, przyprawy korzenne, gotowana gruszka, dojrzały banan, kokos.

Smak: harmonijny i bogaty, słodka gruszka, toffi, rodzynki.

Finisz: długo utrzymujący się, toffi, suszone morele, korzenne przyprawy.

Sprawdź na: https://kukunawa.pl/i_CATTOS-25Y-GB-40–0-7L,3620