Do produkcji single malta „Cardhu 18Y” wykorzystano słód jęczmienny, który powstał w jednej gorzelni. Trunek leżakował 18 lat w beczce, która przydała dramowi wyjątkowych walorów smakowo-aromatycznych. Whisky „Cardhu” produkowane jest w destylarni z Morayshire. Degustując osiemnastolatka, należy zwrócić uwagę na odpowiednie szkło – sprawdzi się w tym celu specjalistyczny kieliszek o tulipanowym kształcie. „Cardhu 18Y” warto konsumować bez dodatków lub w towarzystwie kilku kropel źródlanej wody.

Eleganckie opakowanie

Trunek został zamknięty w butelce o kwadratowym kształcie, z lekko zaokrąglonymi bokami, która wizualnie przypomina karafkę. Etykieta umieszczona na froncie ma intensywnie, niebieski kolor. Na butelce znajduje się również oznakowanie dotyczące roku legalizacji gorzelni – 1824 i grafika przedstawiająca kobietę wymachującą flagą. Jest to pozycja idealna dla kolekcjonera, pasjonata oraz miłośnika szkockich single maltów.

Pełnoletni szkot

Osiemnastoletnie Cardhu to wyjątkowo dojrzała whisky, która otwiera się powoli i z finezją ukazuje swoją bogatą, wyśmienitą strukturę. Jest bogata w smaku, mięsista, a jednocześnie świeża i lekka, zachowując charakter produktów ze Speyside. Dwunastolatek jest młody i odważny, jego o sześć lat „starszy brat” zaskakuje głębią, smukłością, kolorem.

Kolor: oksydowana miedź.

Nos: owoce macerowane, gruszki, śliwki i wiśnie. Nuty ananasa i zielonego agrestu. Delikatne zapachy dzikiej róży, mentolu i polerowanej skóry.

Smak: gładki i słodki, oleisty z lekką kwaskowatością. Miękki, delikatny, owocowy rdzeń otaczają bogate, czekoladowe aromaty, konsystencja, czekolada i owoce. Czekoladowa trufla i wiśniowy likier.

Finisz: ekscytujący i złożony, zakończenie jest długie, gładkie, delikatnie schnące i bogate w kakao.

Sprawdź na: https://kukunawa.pl/i_CARDHU-18Y-40–0-7L,3996