W języku gaelickim „Cardhu” oznacza „czarną skałę”, co stanowi bezpośrednie odniesienie do wzgórza Mannoch, u podnóży którego od prawie 200 lat funkcjonuje destylarnia założona ówcześnie przez rodzinę Cummingów. „Cardhu 12Y” leżakuje w beczkach po bourbonie i doskonale reprezentuje charakter trunków z regionu Speyside – jest to whisky słodka, kwiatowa, trawiasta, o lekko ziołowym, świeżym i rześkim smaku.

Jak karafka

Single malt został zamknięty w butelkę o ciekawym kształcie – kwadratową, niską, z lekko zaokrąglonymi brzegami oraz solidną szyjką. Na froncie wyróżnia się etykieta w kolorze królewskiej czerwieni, z oznakowaniem roku legalizacji destylarni – 1824 i symbolem kobiecej postaci wymachującej czerwoną flagą. Jest to pozycja stanowiąca świetny start w świat single maltów, która urzeknie łagodnym smakiem oraz umiarkowaną ceną, adekwatną do jakości.

Amber Gold czy Green?

Kolor: zielonkawy bursztyn.

Nos: łagodny, przyjemny, delikatnie dymny, jabłka, wrzosy, wanilia, orzechy.

Smak: delikatnie słodowy, kremowy, miód z sadu, maślane grzanki, płatki owsiane z sezonowymi owocami.

Finisz: przyjemny, ale krótki, waniliowy i dębowy, odrobinka sherry.

Sprawdź na: https://kukunawa.pl/i_CARDHU-12Y-40–0-7L,3994