Trunek przez ćwierć wieku dojrzewał w dębowych beczkach typu hogshead, które odpowiedzialne są za akcenty prażonych orzeszków, wanilii i mlecznej czekolady w dramie. Whisky nie jest filtrowana na zimno i nie zawiera sztucznych barwników. Beczki typu hogsheads lub „hoggie” to wyjątkowy rodzaj zrekonstruowanych beczek z dodatkowymi klepkami, które pozwalają na przechowywanie większej ilości whisky na tej samej powierzchni magazynowej, jednocześnie z mniejszym kontaktem destylatu z drewnem, niż w przypadku popularnych beczek z amerykańskiego dębu.

Pękata butelka

Bursztynowa whisky została zamknięta w butelce, o pękatym kształcie i wyjątkowo długiej szyjce. Gładka tafla szkła pozwala dostrzec intensywny kolor alkoholu. Na froncie znajduje się beżowa etykieta z czarno-złotymi napisami. Obła butelka dostępna jest w prostokątnym pudełku, w kolorze przytłumionego błękitu. To pozycja obowiązkowa dedykowana wszystkim miłośnikom bardziej wyrazistej odsłony regionu Speyside.

Wanilia, biały pieprz i pomarańcze

25-letni Caperdonich pełen złocistych refleksów imponuje wyważeniem pomiędzy kremowymi  akcentami wanilii, a pikanterią białego pieprzu i delikatnością dębu. A do tego lekki dym.

Barwa: jasne złoto pełne refleksów.

Aromat: pomarańczowe cytrusy, orzeszki ziemne, biały pieprz i wanilia.

Smak: krówki mleczne, ciastko z karmelem, dymny akcent, jeszcze więcej cytrusów i dąb.

Finisz: nuty wanilii, suchego siana i dębu.

Sprawdź na: https://kukunawa.pl/i_CAPERDONICH-PEATED-25Y-48–0-7L-GB,14400