CAOL ILA MOCH 43% 0,7L
Edycja bez deklaracji wieku, zabutelkowana z mocą 43% alkoholu. Caol Ila to największa gorzelnia na wyspie Islay. Destylarnia została zbudowana w 1846 roku, w pobliżu zatoki Port Askaig. Inicjatorem budowy zakładu był Hector Henderson. Edycja „Moch” pojawiła się na rynku w 2010 roku. Według nieoficjalnych informacji w składzie trunku prym wiodą destylaty 8-letnie. „Caol Ila Moch” to single malt, który sprawdzi się podczas degustacji oraz w mniej formalnych sytuacjach np. jako baza do koktajlów.
Przydymiona butelka
Trunek został zamknięty w klasyczną butelkę, o prostym kształcie. Całość dostępna jest w pudełku, ozdobionym grafiką przedstawiającą wsypę Islay. To uniwersalna pozycja, która dobrze reprezentuje region, z którego pochodzi.
Nota degustacyjna
Kolor: słomkowy.
Zapach: na pierwszym planie wyraźnie cytrusowy. Pojawia się zapach szarlotki z lodami. Później przebijają się nuty suchej trawy, ze śladowym aromatem dymu oraz morskiej bryzy.
Smak: początkowo dość jednorodny, słodki – brązowy cukier, creme brulee, miód gryczany. Po chwili pojawiają się akcenty pikantne, lekko pieprzne otulone torfowym dymem.
Finisz: średniej długości, słodko-waniliowy (karmelowy?), z delikatną dębową goryczką.
Sprawdź na: https://kukunawa.pl/i_CAOL-ILA-MOCH-43–0-7L,3993