18-letnie edycja „Caol Ila Unpeated” została zabutelkowana w 2017 roku, w mocy beczki (cask strenght) 59,8% alkoholu. Destylat starzony był w beczkach po bourbonie. Gorzelnia Caol Ila została wybudowana w 1846 roku w pobliżu zatoki Port Askaig na wyspie Islay. Za powstanie destylarni odpowiedzialny był Hector Henderson. Przez następne lata zakład wielokrotnie zmieniał właścicieli.

Skromnie, ale z klasą

Trunek został zamknięty w elegancką, klasyczną butelkę z prostą, brązową etykietą, na której umieszczone są informacje dotyczące nazwy destylarni, zawartości alkoholu, daty butelkowania oraz deklaracja wieku. Poniżej znajduje się napis „Unpeated Style” co jest dość niecodzienne dla whisky z Islay. Dodatkowo butelka została zapakowana w typowy dla Caol Ila ciemny kartonik, z grafiką nawiązującą do wybrzeży wyspy.

Nota degustacyjna

Kolor: jasny bursztyn.

Zapach: łagodny, bourbonowy, z wyraźną przewagą akcentów waniliowo-karmelowych, toffi, budyń waniliowy. Na drugim planie owoce – brzoskwinia, pomarańcza.

Smak: słodki, słodowo-owocowy (mango, papaja, brzoskwinia oraz pomarańcza) z delikatnym akcentem solankowo-morskim.

Finisz: długi, ale bardzo delikatny, biszkopt, tarta cytrynowa z nutą dymu.

Sprawdź na: https://kukunawa.pl/i_CAOL-ILA-18Y-59-8–0-7L,1997