Trunek zabutelkowany z mocą 55,9% alkoholu, pochodzi z 2015 roku. Nietorfowy destylat leżakował przez 17 lat w beczkach po bourbonie. Ta limitowana edycja o imponującej mocy alkoholu najlepiej smakuje degustowana z odrobiną źródlanej wody, dzięki której destylat otwiera się, ukazując swoje bogactwo. Whisky można z powodzeniem zestawić z dobrej jakości gorzką czekoladą lub słodkim deserem.

Minimalistyczna butelka

„Caol Ila 17Y Unpeated” została zamknięta w klasyczną, prostą butelkę, z przezroczystego szkła. Na froncie brązowa etykieta z najważniejszymi informacjami o zawartości. Całość dostępna w prostokątnym kartoniku z grafiką przedstawiającą wyspę Islay. To pozycja, którą warto spróbować, chociażby ze względu na fakt, że w odróżnieniu od innych przedstawicielek wyspy, jest to edycja zaskakująco świeża i nietorfowa.

Nota degustacyjna

Kolor: złocisty z wyraźnymi refleksami.

Zapach: świeży z akcentami mięty/eukaliptusa, wanilia, lody śmietankowe. Na drugim planie pojawiają się akcenty owocowo-floralne (gruszki, wiosenna łąka). Zapach bardzo świeży, lekki, eteryczny.

Smak: podobnie jak zapach, bardzo świeży, rześki. Głównie owoce – zielone banany, mango, skórka zielonego jabłka, akcenty cytrusowe z nutami wanilii.

Finisz: zaskakująco długi, pikantny, przechodzący na wytrawną stronę dębiny z delikatnymi akcentami słodkich owoców.

Sprawdź na: https://kukunawa.pl/i_CAOL-ILA-17Y-UNPEATED-55-9–0-7L,6829