Zakład Bunnahabhain to destylarnia, której domem jest północno-wschodnia część wyspy Islay. Gorzelnia powstała z inicjatywy dwóch farmerów, którzy zajmowali się uprawą jęczmienia. W 1883 roku wypuścili oni pierwszą butelkę whisky. Bunnahabhain Toiteach to mocno torfowa whisky – zupełnie niepodobna do innych pozycji w portfolio marki. Trunek zadebiutował w 2008 roku. Nazwa „toiteach” wywodzi się z języka gaelickiego i oznacza „pełna dymu”. Taki właśnie jest ten single malt – zdominowany torfowym dymem, który nie przytłacza jednak innych aromatów.

Z marynarzem

Ta intensywna w smaku pozycja sprawdzi się jako towarzysz samotnych kontemplacji. Degustując single malta, warto zwrócić uwagę na szkło – w tym przypadku odpowiedni będzie kieliszek typu glencairn. Trunek pasuje do deski serów – szczególnie półtwardych i twardych, takich jak Cheddar lub Parmezan. Whisky Bunnahabhain została zamknięta w charakterystycznej butelce o pękatym kształcie i prostej, długiej szyjce. Na froncie znajduje się wytłoczona data powstania gorzelni oraz żeglarskie liny. Uwagę przykuwa prostokątna etykieta prezentująca logotyp marki, a mianowicie marynarza stojącego ze sterem swojej łodzi. Pod rysunkiem umieszczono nazwę marki i whisky oraz podstawowe informacje o zawartości butelki.

Dym, pieprz, palony dąb

Toiteach łączy w sobie dym ze słodkimi owocami i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Jest to prawdziwie „dymny” single malt, do którego maturacji wykorzystano niemal wyłącznie beczki po bourbonie z nieznaczną ilością beczek po sherry.

Kolor: ciemno bursztynowy;

Nos: torfowy, jęczmienny słód, palony dąb, owocowe nuty, pikantne przyprawy;

Smak: pełny, intensywny, dymny torfowy, ziemia, czarny pieprz, owoce sadu, grejpfrut, karmel, miód, daktyle;

Finisz: rozgrzewający, trwały, torfowy dym, cukier brązowy, sól, gorzki dąb.

Sprawdź na: https://kukunawa.pl/i_BUNNAHABHAIN-TOITEACH-46-0–0-7L,3981