Zabutelkowany z mocą 46,3% alkoholu single malt Moine to świetna wizytówka szkockiej marki Bunnahabhain. Trunek zachwyca nutami dymu, jabłka, orzechów i suchego siana. Gorzelnia Bunnahabhain została założona w 1881 roku przez braci Greenless. Z języka gaelickiego nazwę destylarni można przetłumaczyć jako „ujście”. Zakład wodę do destylacji czerpie z rzeki Margadale. Do produkcji wykorzystywane są cztery destylatory – dwa większe i dwa mniejsze. Urządzenia mają kształt gruszki, są bardzo okrągłe, co determinuje aromatyczny i mocny charakter whisky.

Butelka, która zwraca uwagę

Torfową whisky typu single malt dobrze jest degustować z dodatkiem kilku kropel źródlanej wody w temperaturze pokojowej, w odpowiednim do tego celu szkle. Trunek został zamknięty w pękatej butelce, z ciemnego szkła. Wzrok przykuwa logo prezentujące kapitana na statku. Postać ma nawiązywać do pochodzenia whisky – związanego z wyspą Islay. Bunnahabhain Moine to pozcja, która na długo pozostanie w pamięci degustującego, reprezentuje bowiem najprawdziwszy charakter whisky z wyspy Islay.

Torf, cytrusy i siano

Single malt Bunnahabhain Moine, butelkowany przy mocy 46,3% alkoholu, poza klasycznymi dla swojej lokalizacji nutami morskimi i elementami torfu, przekonuje niuansami soczystych cytrusów, orzechów i siana.

Barwa: jasne złoto;

Aromat: dymny, morski, akcenty jabłka i skórki z cytryny;

Smak: palona guma, torf, orzechy, cytrusy i suche siano;

Finisz: dym, pieprz i lukrecja.

Sprawdź na: https://kukunawa.pl/i_BUNNAHABHAIN-MOINE-46-3–0-7L,9996