BUNNAHABHAIN CRUACH MHONA 50%
Domem gorzelni Bunnahabhain jest północno-wschodnia część wyspy Islay. W pobliżu budynku znajduje się ujście rzeki Margadele, z której to destylarnia czerpie wodę do produkcji whisky. Podobnie jak dawniej, tak i współcześnie – większość mieszkańców miasteczka Bunnahabhain to pracownicy zakładu. Trunek Cruach Mhona zadebiutował na rynku w 2010 roku. Z języka gaelickiego nazwę można przetłumaczyć dosłownie „stos torfu”. Whisky typu single malt została zabutelkowana z mocą 50%, bez uprzedniej filtracji na zimno. Bursztynowy płyn o urzekającym charakterze, najlepiej smakuje na czysto w kieliszku typu glencairn. Trunek pasuje do deserów – czekolady, suszonych owoców oraz innych słodkości.
Ciemno-brązowe szkło
Bunnahabhain Cruach Mhona zamknięta została w typowej dla marki butelce, o pękatym kształcie, z prostą, długą szyjką i zdobieniem w postaci tłoczenia na froncie. Na szkle w kolorze ciemno-brązowym, świetnie odznacza się etykieta. Na górnej małej etykiecie widoczny jest logotyp marki w złotym odcieniu prezentujący postać żeglarza-sternika. Dolna niewielka etykieta zawiera informacje dotyczące trunku i podpis gorzelnika, który go stworzył.
Zaskakujący trunek
Jasno-złoty odcień whisky ukrywa głęboko złożony smak trunku, którym się charakteryzuje. Ten torfowy single malt łączy w sobie delikatną słodką bryzę morską ze słodkim zapachem palącej się trawy i przyjemnym aromatem siana. Smak nieustannie się zmienia i zaskakuje degustującego.
Kolor: blade złoto;
Nos: żywy, słodki, torf, siano, świeże zioła, dym, palona trawa, eukaliptus;
Smak: ewoluujący, cukier słodowy, wędzony, biały pieprz, słone wodorosty, lukrecja;
Finisz: trwały, wodorosty, pikantne przyprawy, dym, dąb.
Sprawdź na: https://kukunawa.pl/i_BUNNAHABHAIN-CRUACH-MHONA-50–1L,3979