Single malt butelkowany z mocą 50% alkoholu, wytworzony z najlepszej jakości szkockiego jęczmienia. Bruichladdich Port Charlotte to kwintesencja poszczególnych składników whisky – ze szczególnym uwzględnieniem zboża z Islay. Gorzelnia Bruichladdich to jedna z dwóch destylarni na zachodnim półwyspie wyspy Islay. Zakład został założony w 1881 roku i bardzo często zmieniał właścicieli oraz był zamykany. Szkocka gorzelnie wykorzystuje długi czas fermentacji i powolną destylację.

Bez zbędnych dodatków

Wyjątkowy single malt nie potrzebuje zbyt wielu dodatków – wystarczy w zupełności szklanka z grubym dnem. Dla intensyfikacji doznań można dolać do whisky kilka kropel źródlanej wody. Trunek został zamknięty w pękatej butelce, wykonanej z bezbarwnego szkła. Na froncie uwagę przykuwają wytłoczone żółte, czarne i białe napisy, które ładnie komponują się z bursztynową barwą alkoholu.

Torf i kwiaty w jednym dramie

Bruichladdich Port Charlotte z jednej strony prezentuje klasyczny charakter whisky z Islay, fundując podniebieniu falę dymnych nut, z drugiej strony surowemu torfowi przeciwstawia kwiatowe nuty.

Barwa: jasne, przejrzyste złoto;

Aromat: kwiatowy, w tle nuty wędzonki i morskiej solanki;

Smak: z jednej strony słodki i kwiatowy, z drugiej wyczuwalne akcenty torfu i popiołu;

Finisz: długi, elegancki z lekko słodyczą.

Sprawdź na: https://kukunawa.pl/i_BRUICHLADDICH-PORT-CHARLOTTE-50–0-7L,3963