6-letnia Bruichladdich Islay Barley to klasyczny trunek z Islay, zabutelkowany z mocą 50% alkoholu. Whisky cały okres leżakowania spędziła w beczkach po bourbonie. Gorzelnia Bruichladdich została założona w 1881 roku przez trzech braci Harvey – Johna, Roberta oraz Williama. Następnie destylarnia została przejęta przez Josepha Hobbsa. W późniejszym okresie zakład przeszedł na własność grupy Invergordon. Ważnym momentem w życiu gorzelni był 2001, kiedy Bruichladdicha kupił Murray McDavid. Do produkcji Bruichladdich Islay Barley wykorzystano jęczmień pochodzący z 2007 roku z Rockside Islay Farm. Destylat spędził 6 lat w beczkach po bourbonie, by następnie w 2013 roku zostać zabutelkowanym z mocą 50% alkoholu.

Foodparing

Trunek doskonale pasuje do twardych serów i wytrawnych przekąsek. Wszystko, co podkreśli słodowy charakter whisky, będzie mile widziane. Degustując bursztynowy alkohol, można do niego dolać kilka kropel źródlanej wody, która wydobędzie drzemiące w płynie akcenty aromatyczno-smakowe. Whisky została zamknięta w charakterystycznej dla marki butelce – o przysadzistej formie, zamkniętą w wyrazistą żółtą tubę. Ta nietorfowana, stosunkowo młoda, złożona, słodka pozycja – to must-have dla wszystkich miłośników wody życia.

Nota degustacyjna

Kolor: złoty;

Zapach: bardzo złożony, bogaty. Wyraźne cytrusy skąpane w miodzie, nuta wanilii z ananasem. W tle akcenty floralne oraz przebijające się owoce – ponownie ananas, pomarańcza. Na spodzie lekka dymność;

Smak: wyraźnie słodowy, owoce tropikalne – melon, lody waniliowe, winogrona, przyjemny;

Finisz: średnio-długi, lekko ostro-słodki – pieprz oraz cynamon. Pojawiają się ponownie owoce, by zostać przygaszonymi na końcu przez delikatne nuty kawy.

Sprawdź na: https://kukunawa.pl/i_BRUICHLADDICH-ISLAY-BARLEY-2007-50–0-7L,3949