Klasyczna, złocista whiskey, zabutelkowana z mocą 40% alkoholu, dojrzewała w wcześniej wypalanych beczkach z amerykańskiego dębu. Trunek to prawdziwa uczta dla podniebienia, która zachwyca akcentami wanilii, dębu, brzoskwini i gałki muszkatołowej. Głównym składnikiem bourbona jest kukurydza – gorzelnia, w której powstaje „Cedar Ridge Iowa Bourbon” samodzielnie uprawia kukurydzę, która używana jest następnie w procesie przygotowania zacieru. Kukurydza porasta pola rodzinnego gospodarstwa w Winthrop. Bourbon destylowany jest dwukrotnie i dojrzewa w beczkach, utrzymywanych w odpowiedniej temperaturze.

Jedyny taki

Amerykański bourbon można degustować na wiele sposobów – w wersji saute, na kościach lodu lub w klasycznym drinku czy koktajlu. Bursztynowy płyn został zamknięty w pękatej, obłej butelce, z szyjką o średniej długości, zakończonej czarną zakrętką. Na froncie wyróżnia się biała etykieta. Design jest prosty i niewymuszony. Co ciekawe – każda butelka „Cedar Ridge Iowa Bourbon” jest numerowana, a na etykiecie znajduje się również informacja o numerze beczki.

Klasyczne smaki amerykańskiego bourbona

Cedar Ridge Iowa Bourbon to klasyka gatunku. Ten, kto zna paletę smakową i aromatyczną amerykańskiej whiskey, nie będzie zdziwiony – lecz oczarowany – akcentami miodu, karmelu i kremowego dębu.

Barwa: ciemny bursztyn.

Aromat: wanilia, miód, karmelki, akcenty herbatników i dębu.

Smak: soczysty i kremowy dąb, herbatniki maczane w herbacie i miód.

Finisz: średniej długości, przyjemny, słodki i otulający.

Sprawdź na: https://kukunawa.pl/i_BN-CEDAR-RIDGE-IOWA-BOURBON-40–0-7L,11224