Historia marki Bulleit jest nierozerwalnie związana z Augustusem Bulleitem, przedsiębiorczym bimbrownikiem francuskiego pochodzenia, który w 1830 roku w Louisville zaczął destylować swoją pierwszą whiskey. W owym czasie przetestował on wiele różnych receptur i metod starzenia bourbonu. Żytnia edycja zadebiutowała na światowym rynku w 2011 roku. Trunek destylowany jest w stanie Indiana, w zakładach MGP. Bulleit Rye plasuje się na pierwszym miejscu sprzedaży wśród żytnich whiskey na świecie. Zawartość butelki stanowi 95% żyta i 5% słodowanego jęczmienia. Do produkcji wykorzystywany jest specjalny szczep drożdży alkoholowych, co determinuje delikatną i wyrazistą w smaku paletę aromatyczno-smakową. Trunek zabutelkowany z mocą 45% alkoholu.

Piersiówka

Solidną butelkę zdobi grawerunek z nazwą Bulleit Rye American Whiskey. Poniżej tego znajduje się przyklejona na skos zielona etykieta z niezbędnymi informacjami o zawartości butelki. Szkło zamknięte jest prawdziwym korkiem z plastikową nasadką. Całość formą przypomina piersiówkę. Nieco rustykalne wrażenie ma potęgować wspomnienie odległych czasów pierwszych bimbrowników, farmerów i przemytników z Dzikiego Zachodu. Pozycja ta zdobyła uznanie i wyróżnienia na licznych konkurach.

Żytnia o smaku domowego chleba

Kolor: bursztynowy;

Nos: ostry i świeży, z wyczuwalnym miodem, wanilią i karmelem, gałką muszkatołową i dębiną. Bardzo przyjemny zapach domowego żytniego chleba, cynamonu, czarnego pieprzu i marcepanu;

Smak: typowa dla żytniej pikantność i wytrawność, wanilia, karmel, cynamon, pieprz, wiśnie, brzoskwinie, a nawet mięta i kminek;

Finisz: długi i pikantny, cynamon, dym i odrobina słodyczy.

Sprawdź na: https://kukunawa.pl/i_BN-BULLEIT-RYE-45–0-7L,5770