BN BULLEIT 45%
Dzieje Bulleit Bourbon rozpoczynają się w roku 1830, kiedy francuski emigrant i producent brandy – Augustus Bulleit zaczął w Louisville w Kentucky destylować whiskey. Z czasem Bulleit Bourbon stał się jednym z najpopularniejszych alkoholi w zachodniej części stanu Kentucky. Trunek zawiera minimum 51% kukurydzy i 28% żyta. Leżakuje od czterech do sześciu lat w świeżych dębowych beczkach. Co ciekawe – destylat dojrzewa szybciej niż ten ze Szkocji czy Irlandii, z uwagi na cieplejszy klimat. Leżakowanie odbywa się jednopoziomowo. Zabutelkowany z mocą 45% alkoholu.
Whiskey
Z uwagi na słodki, owocowy i lekko ostry aromat, whiskey ta doskonale nadaje się do przyrządzania klasycznych koktajli takich jak Whiskey Sour czy Old Fashioned. Dla miłośników prostych rozwiązań lepszym pomysłem będzie degustacja bourbona na kościach lodu lub z odrobiną wody źródlanej. Trunek został zamknięty w piękną, solidną butelkę wykonaną z transparentnego szkła, na którym widoczny jest grawerunek z nazwą Bulleit Bourbon Frontier Whiskey. Poniżej tego znajduje się pomarańczowa etykieta, naklejona pod kątem, zawierająca wszystkie niezbędne informacje o zawartości butelki. Całość wizualnie przypomina piersiówkę.
Słodka jak Bulleit
Bulleit Bourbon charakteryzuje się silnym aromatem żytniego ziarna oraz drewna z beczek. W smaku mocno wyczuwalna kukurydza i dąb. Posiada długotrwały finisz o słodkim zakończeniu. Wyróżnia się 28% wkładem żyta w zacier, dzięki czemu jego paleta aromatyczna i smakowa jest mocno wytrawna, przy zachowaniu typowej dla bourbonu słodyczy.
Kolor: ciemny bursztyn, po przelaniu do kieliszka raczej jasny bursztyn, przejrzysty i przezroczysty;
Nos: ostry, intensywny, z nutami dębu, dymu, dżemu owocowego i bananów;
Smak: przyjemny, zbalansowany, słodki, pomarańczowy, pikantny i ostry na końcu;
Finisz: średnio długi, zakończony ostrymi przyprawami.
Sprawdź na: https://kukunawa.pl/i_BN-BULLEIT-45–0-7L,5810