Trunek zwraca uwagę wyjątkową etykietą w miętowym kolorze. Single malt został zabutelkowany z mocą 46% alkoholu, ale producent nie poddaje wieku whisky. Benriach Classic Quarter Cask dojrzewał w kombinacji beczek z pierwszego i drugiego napełnienia po bourbonie. Co ciekawe – dram został wzbogacony w pikantne smaki, które determinuje przedłużone dojrzewanie w mniejszych beczkach typu „quarter cask”. Whisky niefiltrowana na zimno i niebarwiona.

Soczysty single malt

Podczas degustacji do whisky dobrze jest dodać kilka kropel źródlanej wody, która złagodzi moc alkoholu i rozwinie paletę aromatyczno-smakową trunku. Degustacja powinna odbywać się w odpowiednim szkle – kieliszku lub szklance typu tumbler. Oczywiście równie dobrym pomysłem jest dodanie Benriach Classic Quarter Cask do drinka – na bazie takiego single malta, każdy koktajl będzie smakował wyśmienicie. Whisky została zamknięta w klasycznej butelce, z transparentnego szkła, której centralnym punktem jest ciekawa etykieta w intrygującym kolorze i z ryciną przedstawiająca fragment beczki. 

Soczyste owoce na pierwszym miejscu

Benriach Classic Quarter Cask zachwyca bogatymi akcentami owoców, wśród których prym wiodą karmelizowane gruszki i morele w miodzie.

Barwa: złoto;

Aromat: kandyzowane skórki cytrusów, karmelizowane zielone gruszki, świeży biały pieprz i dąb;

Smak: skórka z cytryny, przyprawa dębowa, cukier puder, gruszki, morele w miodzie i jęczmień;

Finisz: długi i dość słodki.

Sprawdź na: https://kukunawa.pl/i_BENRIACH-CLASSIC-QUARTER-CASK-46–0-7L,9595