35-letni trunek, zabutelkowany z mocą 42,5% alkoholu, urzeka falami tropikalnych owoców, dębową goryczką oraz akcentami syropu klonowego. Destylarnia Benriach została założona w 1898 roku przez Johna Duffa. Od czerwca 2016 roku gorzelnia należy do Brown-Forman Corporation. Zakład korzysta z różnego rodzaju beczek, a do produkcji wykorzystuje źródlaną wodę z Burnside Springs. Benriach 35Y to single malt, który zachwyci wielbicieli whisky słodowej.

Świadoma degustacja

Podczas degustacji single malta ogromne znaczenie ma rodzaj szkła – 35-letni Benriach potrzebuje towarzystwa specjalnego kieliszka degustacyjnego, dedykowanego dla whisky. Sam trunek został zamknięty w klasycznej butelce, z przezroczystego szkła, na którym odznacza się etykieta w fioletowym kolorze. Uwagę przykuwa logo szkockiej destylarni – napis „Benriach” z wyróżnioną literą „R” w środku. Całość dostępna jest w eleganckim, granatowym pudełku. To pozycja stworzona z myślą o doświadczonych i świadomych miłośnikach bursztynowych trunków.

Mięta, czekolada i owocowa sałatka

35-letni Benriach otuli podniebienie wyjątkowo kremowym charakterem. Na palecie mleczna czekolada, mięta i owoce tropikalnych krain.

Barwa: ciepły bursztyn;

Aromat: sałatka owocowa, dębowa goryczka, miętowe cukierki i ciemna czekolada;

Smak: figa, morela i papaja, syrop klonowy, jeszcze więcej dębu i mięty;

Finisz: kremowy, czekoladowo-owocowy.

Sprawdź na: https://kukunawa.pl/i_BENRIACH-35Y-42-5–0-7L-GB,12580